Предстои тотална реформа на ТЕЛК системата. Това заяви здравният министър Асен

...
Предстои тотална реформа на ТЕЛК системата. Това заяви здравният министър Асен
Коментари Харесай

Предстои тотална реформа на ТЕЛК системата

Предстои тотална промяна на ТЕЛК системата. Това съобщи здравният министър Асен Меджидиев на взаимната конференция с министъра на електронното ръководство Георги Тодоров, на която бяха показани новите електронни услуги в системата на опазването на здравето.

По думите му  задачата е да се избегнат корупционните практики и забавянето до най-малко на издаването на решения. 

Министърът разгласи, че до края на май ще бъде улеснено издаването на експертиза за ТЕЛК. Освидетелстването ще става напълно електронно, по документи  и без явяването на пациента. Меджидиев разясни, че цялата информация за пациента, която съществува в Националната здравноинформационна система (НЗИС) ще се разпределя на инцидентен принцип, както е в правосъдната система

Той посочи, че това ще се случва сред седем и 10 дни, през които експертизата ще би трябвало да бъде издадена и върната назад към „ Информационно обслужване “ и Националната здравноосигурителна каса за установяване на средствата на пациента. 

С последната актуализация на модулите на Националната здравна осведомителна система към този момент е допустимо здравното направление на ТЕЛК да се изпраща по електронен път през софтуера на лекуващия доктор към районната картотека на здравната експертиза или към лекарска консултативна комисия, съобщи заместник-министърът на опазването на здравето Катя Ивкова.

В квалифицираното от персоналния доктор направление се отразява и нуждата от разпределяне на помощни средства, съоръжения, произведения и други Това ще спести на пациентите нуждата физически да посетят районната картотека за подаване на документи за освидетелстване, сподели тя.

Ивкова уточни, че до този миг са издадени общо 266 089 електронни посоки от общопрактикуващи лекари за ТЕЛК.

Не отпада задължението на пациента в началото да отиде при лекуващия си доктор за съответния обзор и правене на нужните документи, сподели министърът на електронното ръководство Георги Тодоров.

Той осведоми, че издаването електронни протоколи за предписани лекарствени артикули, заплащани от Националната здравна осигурителна каса, ще стартира от 1 април. 

Тези електронни протоколи заместват употребяваните досега хартиени такива за скъпоструващи лекарства, които се заверяват от Районната здравноосигурителна каса, уточни още Тодоров.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР